GoodToKnow

Közösségi élet a GTK-n

A BME GTK-n sok szervezet várja, hogy a tagja legyél! Itt megtudhatod, hogyan!

Hallgatói Képviselet 

A Hallgatói Képviselet (HK) foglalkozik a kar hallgatóit érintő kérdésekkel, hidat képeznek a hallgatók és az oktatók között. Többek között a HK segít a hallgatóknak az ösztöndíjakkal, a kollégium osztással, a szociális és tanulmányi ügyekkel kapcsolatban. 

Minden év novemberében tartott Tisztújító Kari Hallgatói Szavazás során a Kar hallgatói szavazatukkal eldöntik, kik alkossák a következő évi Hallgatói Képviseletet. Az első 14 legtöbb szavazatott kapott képviselő és a pályázat útján választott elnök alkotják a HK-t. Ahhoz, hogy a hallgatók szavazhassanak rád, szükséges a megadott határidőre leadni a Jelölőlapod, amelyet a Képviselet honlapján találsz meg. Ezek mellett lehetőséged van bekerülni a GT Times választási számába vagy a HK Facebook oldalára egy bemutatkozó szöveggel és a fényképeddel annak érdekében, hogy a hallgatók minél jobban megismerhessenek. Jelölőlap leadása után szükséges részt venned a Kari Hallgatói Fórumon, ahol személyesen is bemutatkozhatsz a hallgatótársaidnak. A Fórum után kezdődik a szavazás. Szavazni papír alapon a helyszínen és elektronikusan is lehetőségük van a hallgatóknak. 

Ha sikeresen megugrod ezt az akadályt, közösen eldöntitek, hogy mi az a terület amivel te foglalkozni fogsz a következő egy évben, amíg a mandátumod tart.

További információk a jelentkezésről:

2019-es Tisztújító Kari Hallgatói Szavazás
 

Tanácskozási Jogú Tagság

A TJT a Hallgatói Képviselet előszervezete, ami segít megismerni a HK munkáját, egy rövidebb időtávon.

A TJT jelentkezéshez szintén egy pályázatot kell leadj a Képviseletnek, aminek időpontja az év során bármikor lehetséges, azonban az előző évi pályázat augusztus-szeptember között érkezett. A pályázatodat a HK fogja elbírálni, és eldönteni, hogy megfelelsz-e azoknak az elveknek amiket képviselnek.

További információk a jelentkezésről:

2019-es pályázati kiírás

 

Instruktorgárda

Az Instruktorgárda a BME-n egyedüli módon foglalkozik a karra felvételt nyert mesterszakos hallgatókkal. Az IG segít a mesteres gólyáknak becsatlakozni a közösségi életbe és kialakítani egy baráti társaságot a hallgatók között.

A jelentkezés március-április folyamán kezdődik, amikor jelentkezési lap leadásával tudtok pályázni. Ezután egy személyes beszélgetésen és egy kiválasztó napon szükséges a résztvétel.

További információk a jelentkezésről:

2020-as pályázati kiírás
 

Mentorgárda

A Mentorgárda a frissen bekerült alapszakos gólyák segítésére jött létre, hogy ők is könnyen bekapcsolódjanak az kar életébe. Ebben segítenek a gólyáknak a gólyatáborban, gólyahéten és az első félévükben.

A jelentkezés menete február-március körül kezdődik és sikeres felvétel esetén egy évig tart a megbízásod. A jelentkezésed egy jelölőlap és motivációs levél leadásával kezdődik, majd személyes elbeszélgetésekkel folyatódik. Ezen körök után tesztet kell írni az addig felhalmozott tudásodból, majd egy kiválasztó hétvégén számítanak a részvételedre.

További információk a jelentkezésről:

2020-as pályázati kiírás

Rendezvényszervező Csoport

Az RCS a karon redezett rendezvényekért felelősek, hogy minden hallgatónak lehetősége legyen kikapcsolódásra a félév során. Többek között az RCS-nek köszönheted a Vizsgatemetőt, Félévfelezőt és sok egyéb rendezvényt a karon.

Ahhoz, hogy RCS-s legyél december-január körül kell lead a pályázatodat. A személyes beszélgetések után egy workshop hétvégén szükséges a részvételed. Ha kiválasztásra kerülsz, már részt is vehetsz a kar rendezvényeinek megszervezésében egy éven keresztül.

További információk a jelentkezésről:

2020-as pályázati kiírás

Sportszervező Csoport

A kari sportélet meghatározó alakjai a Sportszervező Csoport tagjai. Tagként szervezhetsz több sportnapot és egyéb sportrendezvényt is az év során, valamint sportköröket tarthatsz a többi hallgató számára.

Jelentkezési időszak január-februárban kezdődik és a jelentkezési lap és a motivációs levél  leadása után szóbeli meghallgatáson kell részt venned majd egy kiválasztó hétvégén. A kiválasztási folyamat végeztével te is részese lehetsz a kar sportéletének.

További információk a jelentkezésről:

2020-as pályázati kiírás

 

MKT BME - Magyar Közgazdasági  Társaság

Az MKT BME a Magyar Közgazdasági Társaság Ifjúsági szervezete a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

A magyar közgazdászok legrégebbi, legjelentősebb szervezetének tagszevezeteként 2014-ben alakult meg azzal a céllal, hogy szakmai-tudományos tevékenységét kiterjessze a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hallgatói számára.

Jelentkezéshez kövesd a Facebook oldalukat, vagy keresd őket személyesen!

Roller Club

A Wigner kollégium aljában már biztos mindenki részt vett egy Roller bulin. A bulikat nem másoknak köszönhetjük, mint a Rollereseknek. Neked is van lehetőséged közéjük tartozni, hogy te is megtapasztalt, milyen egy bulit előkészíteni azon részt venni mint szervező.

Jelentkezéshez vegyél részt az Érdekel a Roller eseményen, majd add le a motivációs leveledet, akár minden félév elején, további információkért pedig kövesd a Facebook oldalukat, vagy keresd őket személyesen!

Wigner Jenő Fotókör

A Fotókör lehetőséget teremt, hogy a fotózás iránt érdeklődők elsajátíthassák az alapvető elméleti és gyakorlati fotózási ismereteket. Hagyományosan a Fotókör végzi számos kari rendezvény fotózását is, valamint együttműködik a kari médiában megjelenő sajtóanyagok elkészítésében is.

Jelentkezéshez kövesd a Facebook oldalukat, vagy keresd őket személyesen!

WJKSZK

A WJKSZK öntevékeny kör célja, hogy a karon az informatika iránt érdeklődő hallgatóknak lehetőséget, valamint vállalati szintű infrastruktúrát biztosítson az informatikai ismereteik gyakorlatban való alkalmazásához, kipróbálásához, teszteléséhez, bővítéséhez.

Jelentkezéshez keresd őket személyesen!

KommON

kommON kommunikációs szakkollégium régóta, szervezi meg saját szakmai profiljába tartozó programjait, kurzusait, tréningjeit. Egy fiatalokból álló közösség, akik elsősorban a kommunikáció és a média iránt érdeklődnek. Bármilyen intézményből érkező egyetemisták fejleszthetik képességeiket, szélesíthetik látókörünket és kipróbálhatják magukat szakmai szituációkban.

Jelentkezéshez kövesd a Facebook oldalukat, vagy keresd őket személyesen!

LTSZ

A Liska Tibor Szakkollégium a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon önállóan működő hallgatói szervezet. Létrehozásakor az alapító tagok az egyetemi tömegképzésben megvalósuló elméletközpontú oktatáson túlmutató, valódi tehetséggondozás megvalósítását tűzték ki célul.

Jelentkezéshez kövesd a Facebook oldalukat, vagy keresd őket személyesen!

 

AIESEC in BME

Az AIESEC, a világ legnagyobb diákok által vezetett szervezete 1948 óta azon dolgozik, hogy a fiatalok kilássanak a padok mögül és megtapasztalják, milyen éles helyzetekben cégekkel tárgyalni, marketing kampányt vezetni, saját projektet menedzselni, mindezt egy jó ügyért! A Műegyetemen több mint 50 diák dolgozik azon, hogy önkéntes programokat illetve szakmai gyakorlatokat szervezzenek meg az itt tanulók számára.

További információt ezen a linken találhatsz.

ESTIEM Budapest BME

Az ESTIEM  több mint 80 műszaki és gazdaságtudományi egyetemet és hallgatóikat kapcsol össze szerte Európában. Az ESTIEM fő célkitűzése, hogy támogassa a tagságot szakmai fejlődésében, utazási élmények szerzésében, mindezt egy remek nemzetközi közösség tagjaként.

Tudj meg többet az ESTIEM Budapest BME-ről, és látogass el Facebook oldalukra!

 

Hogyan alapíts öntevékeny kört?

Az öntevékeny körök olyan egyetemi vagy kari csoportok, amelyek az alábbi tevékenység valamelyike iránt érdeklődő hallgatók kezdeményezésére, e tevékenység közös végzésének céljából jönnek létre. Például szakmai tevékenység, sport tevékenység, tudományos tevékenység, kulturális tevékenység, közösségformáló tevékenység.

Ha a fentebb sorolt tevékenységeken belül van olyan elfoglaltság, amivel szabadidődben szívesen foglalkoznál, akkor még egy pár kritériumnak meg kell felelni, melyeket a BME HÖK Alapszabálya rögzít.

A HÖK Alapszabály 3. számú melléklete rendelkezik a hallgatói öntevékeny körök, szakkollégiumok és versenycsapatok nyilvántartásba vételének ügyrendjéről, ebben megtaláltok minden fontos, hivatalos információt teendőt, egy öntevékeny kör alapításáról

  • a nyilvántartásba vétel feltételeiről, azaz, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelni, hogy a kört hivatalosan bejegyezzék (1§)
  • a nyilvántartásba vétel folyamatáról, azaz, hogy milyen lépéseken kell végigmenni (2§)
  • a befogadó szervezetről (3§), mely GTK-s kari öntevékeny kör esetén a GTK HK
  • a működés szabályairól, azaz, hogy a kör Szervezeti és Működési Szabályzatának, miket kell tartalmaznia (4§)
  • és a Kör támogatásáról is, azaz, hogy milyen támogatásokat tud kapni az adott kör és milyen tevékenységekre, eszközökre (7§).

 

Nagyon sok tevékenység van, aminek keretében belül kört alapíthatsz, főzéstől elkezdve, a versíráson át, egészen a focizásig. Amennyiben imádsz a barát barátaiddal csocsózni, kosarazni, főzőcskézni, filmeket nézni és szívesen ismerkednél hasonló érdeklődésű hallgatókkal, nincs más dolgotok, mint alapítani egy kört és leadni az igényeiteket a kapacitásokra.

A Karunkon működő Öntevékeny Körök lehetőséget adnak a hallgatóknak arra, hogy megtalálják a helyüket az érdeklődési körüknek megfelelően a GTK-n. A körök amellett, hogy programokat szerveznek a körtagoknak, színesebbé teszik a közösségi életet azzal, hogy a kar programjaiból aktívan kiveszik a részüket. Működésüket kollégiumi helyiségekkel és eszközök beszerzésével is támogatjuk.

Jelenleg működő köreinkről itt tájékozódhattok. Korábbi öntevékeny körök: Kolbász kör, WJK Feed, Rex kör, Wigner film kör.

A Hallgatói Képviseletben segítünk megvalósítani az ötleteidet, keress minket és Öntevékeny köri felelősünket bátran, amennyiben:

  • Öntevékeny kört szeretnél alapítani
  • Kérdésed lenne az öntevékeny körökkel kapcsolatban
  • Felmerülő ötleteidet a Hallgatói Képviselettel szeretnéd ismertetni

Keress bátran minket vagy az info@gtkhk.hu e-mail címen vagy a Szakkollégiumi és öntevékeny köri felelőst!